Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 22 to 28.
The old adage 'practice makes perfect' has taken on special significance in recent times. Its message is simple: if you do something over and over again, then your performance will improve. Although often applied to music and sports - both of which are areas in which the necessity to practice is self-evident - the value of practice in other areas of life should not be underestimated. In fact, studies seem to indicate that practice (or experience) plays a greater role in success than natural talent, if such a thing exists.
Studies have demonstrated that high achievers are in fact no more gifted or intelligent than their contemporaries; rather, the difference lies in the amount of practice they put in. In the 1980s, Benjamin Bloom, a professor of education at the University of Chicago, conducted an investigation into the factors that had led to people excelling in different fields. He concluded that there was nothing in the early childhoods of these high achievers that could have predicted their later success. The subjects of his research did, however, have certain features in common, namely, that they all had dedicated teachers and supportive families, and they had all put in intensive practice.
K. Anders Ericsson, a professor of Psychology at Florida State University, who has carried out research spanning more than two decades into giftedness, expertise, and the benefits of practice, concludes that experts are invariably made, and not born. However, Ericsson's research has also indicated that what counts is not just the amount of practice a person puts in, but rather, the way in which they practise. If a person believes that it takes real talent to excel in a certain area, then they are likely to doubt their own ability to improve sufficiently to compete with others, and as a result, may give up trying. Conversely, the person who can learn from their mistakes, and believes that they have the capacity to improve, is more likely to succeed.
In other words, experience really does count. Or as another old adage puts it, 'nothing succeeds like success'. The key to success is motivation and an understanding that practice really does make perfect.
(Adapted from Global)
Giải thích:
DỊCH BÀI:
|
The old adage 'practice makes perfect' has taken on special significance in recent times. Its message is simple: if you do something over and over again, then your performance will improve. Although often applied to music and sports - both of which are areas in which the necessity to practice is self-evident - the value of practice in other areas of life should not be underestimated. In fact, studies seem to indicate that practice (or experience) plays a greater role in success than natural talent, if such a thing exists.
Studies have demonstrated that high achievers are in fact no more gifted or intelligent than their contemporaries; rather, the difference lies in the amount of practice they put in. In the 1980s, Benjamin Bloom, a professor of education at the University of Chicago, conducted an investigation into the factors that had led to people excelling in different fields. He concluded that there was nothing in the early childhoods of these high achievers that could have predicted their later success. The subjects of his research did, however, have certain features in common, namely, that they all had dedicated teachers and supportive families, and they had all put in intensive practice.
K. Anders Ericsson, a professor of Psychology at Florida State University, who has carried out research spanning more than two decades into giftedness, expertise, and the benefits of practice, concludes that experts are invariably made, and not born. However, Ericsson's research has also indicated that what counts is not just the amount of practice a person puts in, but rather, the way in which they practise. If a person believes that it takes real talent to excel in a certain area, then they are likely to doubt their own ability to improve sufficiently to compete with others, and as a result, may give up trying. Conversely, the person who can learn from their mistakes, and believes that they have the capacity to improve, is more likely to succeed.
In other words, experience really does count. Or as another old adage puts it, 'nothing succeeds like success'. The key to success is motivation and an understanding that practice really does make perfect.
|
Câu ngạn ngữ cổ ‘luyện tập tạo nên sự hoàn hảo' đã có ý nghĩa đặc biệt trong thời gian gần đây. Thông điệp của nó rất đơn giản: nếu bạn làm đi làm lại điều gì đó thì hiệu suất của bạn sẽ được cải thiện. Mặc dù thường được áp dụng cho âm nhạc và thể thao - cả hai đều là những lĩnh vực mà sự cần thiết phải luyện tập là hiển nhiên - nhưng không nên đánh giá thấp giá trị của việc luyện tập trong các lĩnh vực khác của cuộc sống. Trên thực tế, các nghiên cứu dường như chỉ ra rằng thực hành (hoặc kinh nghiệm) đóng vai trò lớn hơn trong thành công so với tài năng thiên bẩm, nếu điều đó có tồn tại.
Các nghiên cứu đã chứng minh rằng những người đạt thành tích cao trên thực tế không có năng khiếu hay thông minh hơn những người cùng thời; đúng hơn, sự khác biệt nằm ở lượng thực hành mà họ làm. Vào những năm 1980, Benjamin Bloom, giáo sư giáo dục tại Đại học Chicago, đã tiến hành một cuộc điều tra về các yếu tố khiến mọi người trở nên xuất sắc trong các lĩnh vực khác nhau. Ông kết luận rằng không có điều gì trong thời thơ ấu của những người đạt thành tích cao này có thể dự đoán được thành công sau này của họ. Tuy nhiên, các đối tượng nghiên cứu của ông đều có những đặc điểm chung, cụ thể là họ đều có những giáo viên tận tâm và những gia đình luôn ủng hộ, và họ đều đã thực hành kỹ lưỡng.
K. Anders Ericsson, giáo sư Tâm lý học tại Đại học Bang Florida, người đã thực hiện nghiên cứu kéo dài hơn hai thập kỷ về năng khiếu, chuyên môn và lợi ích của việc thực hành, kết luận rằng các chuyên gia luôn được tạo ra chứ không phải được sinh rA. Tuy nhiên, nghiên cứu của Ericsson cũng chỉ ra rằng điều quan trọng không chỉ là lượng luyện tập mà một người thực hiện mà còn là cách họ luyện tập. Nếu một người tin rằng cần phải có tài năng thực sự để nổi trội trong một lĩnh vực nhất định, thì họ có thể nghi ngờ khả năng tiến bộ của chính mình đủ để cạnh tranh với những người khác và kết quả là có thể từ bỏ việc cố gắng. Ngược lại, người có thể học hỏi từ những sai lầm của mình và tin rằng mình có khả năng cải thiện thì có nhiều khả năng thành công hơn.
Nói cách khác, kinh nghiệm thực sự có giá trị. Hay như một câu ngạn ngữ cổ khác đã nói, ‘thành công này thường dẫn đến thành công khác’. Chìa khóa thành công là động lực và sự hiểu biết rằng thực hành thực sự tạo nên sự hoàn hảo.
|
Câu 22. Which best serves as the title for the passage?
A. Determination Creates Success B. Working Hard: Comes at a Cost
C. Aiming for Perfection? D. Repetition Builds Perfection!
Giải thích:
Đâu là tiêu đề phù hợp nhất cho đoạn văn?
A. Quyết tâm tạo nên thành công
B. Làm việc chăm chỉ: Phải trả giá
C. Hướng tới sự hoàn hảo?
D. Sự lặp lại tạo nên sự hoàn hảo!
Thông tin:
Đoạn văn chủ yếu nhấn mạnh sự quan trọng của việc luyện tập, luyện tập nhiều sẽ dẫn đến thành công.
→ Chọn đáp án D
Câu 23. The word "self-evident" in paragraph 1 can be best replaced by______.
A. selfish B. clear C. unimportant D. confident
Giải thích:
Kiến thức từ vựng:
Từ "self-evident" ở đoạn 1 có thể thay thế bởi ______.
A. selfish (adj): ích kỷ
B. clear (adj): rõ ràng
C. unimportant (adj): không quan trọng
D. confident (adj): tự tin
self-evident (adj): hiển nhiên, rõ ràng = clear
→ Chọn đáp án B
Câu 24. According to paragraph 1, research seems to show that______.
A. success is directly linked to natural ability
B. music and sports are two fields which require talent
C. practice is of vital importance
D. an old piece of advice may be exaggerated
Giải thích:
Theo đoạn 1, nghiên cứu dường như chỉ ra rằng______.
A. thành công gắn liền với khả năng bẩm sinh
B. âm nhạc và thể thao là hai lĩnh vực đòi hỏi tài năng
C. thực hành rất quan trọng
D. một lời khuyên cũ có thể được phóng đại
Thông tin:
In fact, studies seem to indicate that practice (or experience) plays a greater role in success than natural talent, if such a thing exists. (Trên thực tế, các nghiên cứu dường như chỉ ra rằng thực hành (hoặc kinh nghiệm) đóng vai trò lớn hơn trong thành công so với tài năng thiên bẩm, nếu điều đó có tồn tại.)
→ Chọn đáp án C
Câu 25. The word "they" in paragraph 2 refers to________.
A. high achievers B. studies C. factors D. contemporaries
Giải thích:
Từ “they” trong đoạn 2 đề cập đến ____
A. những người đạt thành tích cao
B. những nghiên cứu
C. những yếu tố
D. những người cùng thời
Thông tin:
Studies have demonstrated that high achievers are in fact no more gifted or intelligent than their contemporaries; rather, the difference lies in the amount of practice they put in. (Các nghiên cứu đã chứng minh rằng những người đạt thành tích cao trên thực tế không có năng khiếu hay thông minh hơn những người cùng thời; đúng hơn, sự khác biệt nằm ở lượng thực hành mà họ làm.)
they = high achievers
→ Chọn đáp án A
Câu 26. The word "invariably" in paragraph 3 mostly means_______
A. irregularly B. variously C. doubtfully D. certainly
Giải thích:
Kiến thức từ vựng:
Từ "invariably" ở đoạn 3 gần nghĩa với ______.
A. irregularly (adv): không đều
B. variously (adv): theo nhiều cách khác nhau
C. doubtfully (adv): đáng ngờ, không chắc chắn
D. certainly (adv): chắc chắn
nvariably (adv): luôn luôn = certainly
→ Chọn đáp án D
Câu 27. Which of the following statements is TRUE, according to the passage?
A. Bloom's research wanted to get an insight into why natural ability was important.
B. You can really achieve expertise in a certain area if you do your work regularly.
C. Participants in Bloom's research were all born in rich families and taught by good teachers.
D. Those who fail many times before achieving success are certain to excel in their fields.
Giải thích:
Theo đoạn văn, câu nào sau đây là ĐÚNG?
A. Nghiên cứu của Bloom muốn hiểu rõ hơn lý do tại sao khả năng thiên bẩm lại quan trọng.
B. Bạn thực sự có thể đạt được chuyên môn trong một lĩnh vực nhất định nếu bạn làm việc thường xuyên.
C. Những người tham gia nghiên cứu của Bloom đều sinh ra trong những gia đình giàu có và được giảng dạy bởi những giáo viên giỏi.
D. Những người thất bại nhiều lần trước khi đạt được thành công chắc chắn sẽ xuất sắc trong lĩnh vực của mình.
Thông tin:
+ In the 1980s, Benjamin Bloom, a professor of education at the University of Chicago, conducted an investigation into the factors that had led to people excelling in different fields. (Vào những năm 1980, Benjamin Bloom, giáo sư giáo dục tại Đại học Chicago, đã tiến hành một cuộc điều tra về các yếu tố khiến mọi người trở nên xuất sắc trong các lĩnh vực khác nhau.)
A sai
+ Conversely, the person who can learn from their mistakes, and believes that they have the capacity to improve, is more likely to succeed. (Ngược lại, người có thể học hỏi từ những sai lầm của mình và tin rằng mình có khả năng cải thiện thì có nhiều khả năng thành công hơn.)
B đúng, D không được đề cập
+ He concluded that there was nothing in the early childhoods of these high achievers that could have predicted their later success. The subjects of his research did, however, have certain features in common, namely, that they all had dedicated teachers and supportive families, and they had all put in intensive practice. (Ông kết luận rằng không có điều gì trong thời thơ ấu của những người đạt thành tích cao này có thể dự đoán được thành công sau này của họ. Tuy nhiên, các đối tượng nghiên cứu của ông đều có những đặc điểm chung, cụ thể là họ đều có những giáo viên tận tâm và những gia đình luôn ủng hộ, và họ đều đã thực hành kỹ lưỡng.)
C sai
→ Chọn đáp án B
Câu 28. Which of the following can be inferred from the passage?
A. Having the right mindset can really help you to accomplish your goal.
B. The success of Ericsson's research could be attributed to its length of time.
C. Success can be solely achieved by the amount of effort you put in a task.
D. Humans are typically skeptical about their chances of realising their dream.
Giải thích:
Điều nào sau đây có thể được suy ra từ đoạn văn?
A. Có tư duy đúng đắn thực sự có thể giúp bạn hoàn thành mục tiêu của mình.
B. Thành công trong nghiên cứu của Ericsson có thể là do thời gian nghiên cứu của nó dài.
C. Thành công chỉ có thể đạt được bằng lượng nỗ lực bạn bỏ ra trong một nhiệm vụ.
D. Con người thường hoài nghi về cơ hội thực hiện ước mơ của mình.
Thông tin:
The key to success is motivation and an understanding that practice really does make perfect. (Chìa khóa thành công là động lực và sự hiểu biết rằng thực hành thực sự tạo nên sự hoàn hảo.)
→ Chọn đáp án A