Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 46 to 50.
Hobbies and leisure activities are an ideal way to de-stress, meet people and develop your creativity. But if you don't have a lot of spare time, it can be a challenge to find one that suits your tastes and fits into your busy life. Of course, some readers ask why they should take up a hobby at all. After an exhausting day at school, all they want to do is to sit in front of the TV or go online. They don't realise that being more active and doing something really enjoyable can improve their energy levels and their mood.
One strategy for finding the right leisure activity is to think about what you enjoyed when you were a young child. Do you regret giving up those music lessons when you were ten? Now here's your chance to try again. Perhaps you wish you could spend time exploring on your bicycle again, or wonder why you stopped drawing cartoons. Think about going back to similar activities. Another approach is to think about the hobbies your friends have taken up. If you are interested when a classmate talks about her martial class, ask if you can join her. Training together will give both of you a boost in motivation. Or if you see a friend's paintings and you fancy doing some painting as well, give it a try.
Something to keep in mind is that an activity may not interest you after you've tried it. Actually, lots of people give hobbies up within a couple of months of starting them. So don't beg your parents to pay for a lot of equipment or a whole year's lessons right away. Begin slowly, borrow what you need, and see if the activity is really right for you. If you still enjoy an activity after a few weeks of starting it, it might be the right hobby for you. Only then is the time to pay for the full course. And if you complete it, perhaps you can ask for some equipment for your next birthday present.
(Adapted from Solutions)
Giải thích:
DỊCH BÀI:
|
Hobbies and leisure activities are an ideal way to de-stress, meet people and develop your creativity. But if you don't have a lot of spare time, it can be a challenge to find one that suits your tastes and fits into your busy life. Of course, some readers ask why they should take up a hobby at all. After an exhausting day at school, all they want to do is to sit in front of the TV or go online. They don't realise that being more active and doing something really enjoyable can improve their energy levels and their mood.
One strategy for finding the right leisure activity is to think about what you enjoyed when you were a young child. Do you regret giving up those music lessons when you were ten? Now here's your chance to try again. Perhaps you wish you could spend time exploring on your bicycle again, or wonder why you stopped drawing cartoons. Think about going back to similar activities. Another approach is to think about the hobbies your friends have taken up. If you are interested when a classmate talks about her martial class, ask if you can join her. Training together will give both of you a boost in motivation. Or if you see a friend's paintings and you fancy doing some painting as well, give it a try.
Something to keep in mind is that an activity may not interest you after you've tried it. Actually, lots of people give hobbies up within a couple of months of starting them. So don't beg your parents to pay for a lot of equipment or a whole year's lessons right away. Begin slowly, borrow what you need, and see if the activity is really right for you. If you still enjoy an activity after a few weeks of starting it, it might be the right hobby for you. Only then is the time to pay for the full course. And if you complete it, perhaps you can ask for some equipment for your next birthday present.
|
Sở thích và hoạt động giải trí là cách lý tưởng để xả stress, gặp gỡ mọi người và phát triển khả năng sáng tạo của bạn. Nhưng nếu bạn không có nhiều thời gian rảnh rỗi, việc tìm một thứ phù hợp với sở thích và cuộc sống bận rộn của bạn có thể là một thách thức. Tất nhiên, một số người đọc sẽ hỏi tại sao họ nên theo đuổi một sở thích nào đó. Sau một ngày học mệt mỏi, tất cả những gì họ muốn làm là ngồi trước TV hoặc lên mạng. Họ không nhận ra rằng năng động hơn và làm điều gì đó thực sự thú vị có thể cải thiện mức năng lượng và tâm trạng của họ.
Một chiến lược để tìm ra hoạt động giải trí phù hợp là nghĩ về những gì bạn thích khi còn nhỏ. Bạn có hối hận vì đã bỏ những bài học âm nhạc đó khi mới 10 tuổi không? Bây giờ đây là cơ hội để bạn thử lại. Có lẽ bạn ước mình có thể dành thời gian khám phá trên chiếc xe đạp của mình một lần nữa, hoặc tự hỏi tại sao bạn lại ngừng vẽ phim hoạt hình. Hãy suy nghĩ về việc quay trở lại các hoạt động tương tự. Một cách tiếp cận khác là nghĩ về sở thích của bạn bè bạn. Nếu bạn quan tâm khi một người bạn cùng lớp nói về lớp võ của cô ấy, hãy hỏi xem bạn có thể tham gia cùng cô ấy không. Việc tập luyện cùng nhau sẽ giúp cả hai bạn có thêm động lực. Hoặc nếu bạn nhìn thấy những bức tranh của một người bạn và bạn cũng thích vẽ tranh, hãy thử.
Một điều cần lưu ý là một hoạt động có thể không khiến bạn hứng thú sau khi bạn đã thử nó. Trên thực tế, rất nhiều người từ bỏ sở thích trong vòng vài tháng kể từ khi bắt đầu. Vì vậy, đừng xin bố mẹ trả tiền mua nhiều thiết bị hoặc học cả năm ngay lập tức. Bắt đầu từ từ, mượn những gì bạn cần và xem liệu hoạt động đó có thực sự phù hợp với bạn hay không. Nếu bạn vẫn thích một hoạt động nào đó sau vài tuần bắt đầu, thì đó có thể là sở thích phù hợp với bạn. Lúc đó mới là thời gian để trả tiền cho toàn bộ khóa học. Và nếu bạn hoàn thành nó, có lẽ bạn có thể yêu cầu một số thiết bị cho món quà sinh nhật tiếp theo của mình.
|
Câu 46. Which would be the best title for the passage?
A. Looking Back on Your Childhood's Interests
B. Finding a Suitable Leisure Pursuit
C. Don't Give Up Too Soon!
D. The Dilemma of Having Little Spare Time
Giải thích:
Đâu là tiêu đề phù hợp nhất cho đoạn văn?
A. Nhìn lại sở thích thời thơ ấu của bạn
B. Tìm hoạt động giải trí thích hợp
C. Đừng bỏ cuộc quá sớm!
D. Vấn đề nan giải của việc có ít thời gian rảnh rỗi
Thông tin:
Đoạn văn chủ yếu nói về việc cần có sở thích và cách tìm sở thích phù hợp.
→ Chọn đáp án B
Câu 47. The word "tastes" in paragraph 1 is closest in meaning to______.
A. habits B. potentials C. purposes D. preferences
Giải thích:
Kiến thức từ vựng:
Từ "tastes" ở đoạn 1 gần nghĩa với ______.
A. habit (n): thói quen
B. potential (n): tiềm năng
C. purpose (n): mục đích
D. preference (n): sở thích
taste (n): sự ưa thích, sở thích = preference
→ Chọn đáp án D
Câu 48. According to paragraph 1, some people aren't aware of the fact that_____.
A. starting a hobby can take up much of their time
B. their mood lifts when they do something active
C. sitting in front of the TV is harmful to their energy levels
D. they can be exhausted if they go online regularly
Giải thích:
Theo đoạn 1, một số người không nhận thức được sự thật rằng_____.
A. bắt đầu một sở thích có thể chiếm nhiều thời gian của họ
B. tâm trạng của họ phấn chấn hơn khi họ làm điều gì đó tích cực
C. ngồi trước TV có hại cho mức năng lượng của họ
D. họ có thể kiệt sức nếu lên mạng thường xuyên
Thông tin:
They don't realise that being more active and doing something really enjoyable can improve their energy levels and their mood. (Họ không nhận ra rằng năng động hơn và làm điều gì đó thực sự thú vị có thể cải thiện mức năng lượng và tâm trạng của họ.)
→ Chọn đáp án B
Câu 49. The word "it" in paragraph 3 refers to______.
A. mind B. course C. activity D. present
Giải thích:
Từ “it” trong đoạn 3 đề cập đến ____
A. tâm trí
B. khóa học
C. hoạt động
D. món quà
Thông tin:
Something to keep in mind is that an activity may not interest you after you've tried it. (Một điều cần lưu ý là một hoạt động có thể không khiến bạn hứng thú sau khi bạn đã thử nó.)
it = activity
→ Chọn đáp án C
Câu 50. Which of the following statements is NOT mentioned in the passage?
A. You can have motivation to take up a hobby which is similar to your friends.
B. You should spend some time considering whether a hobby is suitable for you.
C. Your past leisure activities can have a big influence on what you enjoy doing now.
D. Trying your hobbies when you were small can help you find a suitable leisure activity.
Giải thích:
Điều nào sau đây KHÔNG được đề cập trong đoạn văn?
A. Bạn có thể có động lực để theo đuổi một sở thích giống như bạn bè của mình.
B. Bạn nên dành chút thời gian xem xét liệu sở thích đó có phù hợp với mình hay không.
C. Các hoạt động giải trí trong quá khứ của bạn có thể có ảnh hưởng lớn đến những gì bạn thích làm hiện tại.
D. Việc thử những sở thích khi còn nhỏ có thể giúp bạn tìm được hoạt động giải trí phù hợp.
Thông tin:
+ Another approach is to think about the hobbies your friends have taken up. (Một cách tiếp cận khác là nghĩ về sở thích của bạn bè bạn.) A đúng
+ So don't beg your parents to pay for a lot of equipment or a whole year's lessons right away. Begin slowly, borrow what you need, and see if the activity is really right for you. If you still enjoy an activity after a few weeks of starting it, it might be the right hobby for you. (Vì vậy, đừng xin bố mẹ trả tiền mua nhiều thiết bị hoặc học cả năm ngay lập tức. Bắt đầu từ từ, mượn những gì bạn cần và xem liệu hoạt động đó có thực sự phù hợp với bạn hay không. Nếu bạn vẫn thích một hoạt động nào đó sau vài tuần bắt đầu, thì đó có thể là sở thích phù hợp với bạn.) B đúng
+ One strategy for finding the right leisure activity is to think about what you enjoyed when you were a young child. (Một chiến lược để tìm ra hoạt động giải trí phù hợp là nghĩ về những gì bạn thích khi còn nhỏ.) D đúng
Đáp án C không được đề cập trong bài.
→ Chọn đáp án C